top of page

Vianočná Budapešť

Písal sa 1. december 2018 a opať sme šli navštíviť vianočnú Budapešť, ktorá mi je srdcu blízka. Z Bratislavy do Budapešti sme cestovali Regiojetom a z Budapešti sme prvýkrát otestovali FlixBus. Aspoň sme vedeli porovnať týchto dvoch dopravcov :) Regiojetom nás cesta vyšla na 8E pre 1osobu a FlixBusom na 10E/osoba. Ceny sa menia v závislosti od konkrétnej hodiny. Regiojet má podľa môjho názoru navrch, pretože okrem vodiča majú ešte stewardku, ktorá ponúka cestujúcim počas jazdy rôzne občerstvenie, časopisy, slúchadlá. V cene lístka je už káva, čaj alebo horúca čokoláda :)

Odchádzali sme zo zasneženej Bratislavy a Budapešť nás vítala sychravým počasím. Zo zastávky Kelenföld sme išli metrom priamo do centra, kde sme mali rezervované ubytovanie. Bývali sme v Central Studio & Apartment Budapest za skvelú cenu (do 50E/na noc pre 2osoby). Byt sa nachádzal hneď vedľa známej ulice Váci :) Je to taký starý budapeštiansky byt s vysokými stropmi. Aspoň nachvíľu som sa cítila ako domáca :)

Vörösmarty tér (námestie) bolo vzdialené len pár minút od nášho ubytovania, kde sa nachádzajú vianočné trhy. Pre návštevníkov ponúkajú všakovaké dobroty. Na zahriatie určite odporúčam horúci čaj s Unicum szilva (slivka). Neponúkajú to všetky stánky, ale nemajú problém Vám to spraviť, keď si to vypýtate :) Môžete tu nájsť aj vianočné darčeky, nakoľko sú tu aj stánky s handmade výrobkami. Napr, krásne drevené vianočné ozdoby na stromček vždy potešia :) Na tomto námestí sa nachádza aj vychýrená kaviareň Gerbeaud (žerbó - poznáte ten maďarský koláčik?). Popritom ako popíjate kávu alebo si vychutnávate ich delikátne zákusky môžete nasávať vianočnú atmosféru výhladom na vianočné trhy. Určite odporúčam navštíviť aj trhy pri bazilike (Szent István Bazilika) a taktiež aj samotnú baziliku, pretože zvnútra je ešte pompéznejšia ako zvonku. A možno budete mať šťastie ako my a zažijete neplánovane krásnu vianočnú omšu s chórom. Bazilika disponuje aj s výhľadovňou (600 forintov).

Veľmi zaujímavým miestom je aj Gozsdu udvar (Király u. 13). Počas vianočného obdobia sa tu usporadúva vianočný bazár (nájdete tu rôzne handmade výrobky, obrazy, starožitnosti). Gozsdu je miesto, ktoré spája zábavu, gastronómiu a kultúru. Určite odporúčam reštauráciu Spíler, keď sem zavítate :) paprikás csirke (kura na paprike) je tu výborné. Nachádza sa tu aj pizzeria Jamieho Olivera.

bottom of page