top of page

Tri dni v Bologni

Bologna sa nachádza v severnom Taliansku a je hlavným mestom regiónu Emilia - Romagna. Má okolo 380 000 obyvateľov. Hlavnou črtou tohto starobylého mesta sú arkády. Netreba sa báť, keď nebudete mať ideálne počasie na potulkách týmto mestom, pretože Vás tieto arkády skvele ochránia pred dažďom :)

Let z Bratislavy nám trval 1hodinu a 10 minút. Priamo na letisku cez automat sme si kúpili lístok na autobus (aerobus), ktorý stál 6E jedna cesta pre jednu osobu. Odviezol nás priamo na stanicu (Bologna centrale). Prešli sme len na druhú stranu a už sme boli v našom hoteli - Hotel Mercure Bologna Centro. Tento hotel disponuje s geniálnou polohou. Ubytovali sme sa, trošku osviežili a hor sa spoznávať krásy tohto mesta.

1. deň sme sa vybrali do ulíc bez mapy :) Chceli sme si plnými dúškami vychutnať atmosféru mesta. Hned vedľa hotela sa nachádza námestie (Piazza XX Settembre) cez ktoré sa veľmi rýchlo dostaneme do parku - Parco della Montagnola. Je najstaršim parkom v Bologni. Pre verejnosť je otvorený od roku 1664. Je to taký únik od rušných ulíc mesta so vzácnymi platanmi.

Ďalej sme pokračovali ulicou Via dell'Indipendenza - túto ulicu si zapamätá každá shopoholička :))) keďže je to hlavná obchodná ulica.

Na tejto ulici sa nachádza aj "divadlo slnka" (Teatro Arena del Sole) a krásna katedrála (Cattedrale Metropolitana di San Pietro), v ktorej sme si chvíľu vychutnali aj hru na organe.

Na konci ulice nás už víta námestie (Piazza del Nettuno) so svojou dominantou - Neptúnova fontána (Fontana del Nettuno). Za Neptúnom sa rozprestiera hlavné námestie - Piazza Maggiore. Najväčšou dominantou tohto námestia je Basilica di San Petronio, ktorá je najimpozantnejším a najdôležitejším kostolom v Bologni. Je 132 m dlhý, 66 m široký a 47 m vysoký. Ďalšou budovou je Palazzo del Podesta - bol prvým sídlom metskej rady a nachádza sa tu aj turistické informačné centrum (tu sme si kúpili lístky na 2 veže: Le due Torri). Palazzo Comunale je domovom umeleckých zbierok a artefaktov. Na nádvorí paláca sa nachádza príjemné miesto na oddych - Pozzo dei desideri.

Z námestia sme sa vybrali do úzkej uličky, ktorá sa nám najviac zapáčila svojim mestským ruchom a preplnenými terasami (Via Pescherie), kde sme našli príjemnú reštauráciu 051. Ochutnali sme cestoviny tortellino ragu (13E) a tortellone pomodoro (10E) a šumivé víno Pignoletto (16E fľaša). Cestoviny boli výborné a taktiež aj víno. Robia tu vlastné čerstvé cestoviny a každý deň majú v ponuke aj čerstvé pečivo. Netreba zabudnúť na tip (coperto), ktoré je už zarátané pri platení. V tejto reštaurácii pýtali 1,50 na osobu.

2. deň naše kroky viedli k Dvom vežiam - Il Due Torri. Lístky na vyhliadku nie je možné kúpiť priamo pri vežiach, ale v turistickom centre, ktoré sa nachádza v budove Palazzo del Podesta na námestí Piazza Maggiore. Cena lístka je 5 EUR. Musíte najprv zdolať 498 schodov, aby ste sa mohli pokochať krásnym výhľadom.

Ďalšou našou zastávkou bol najväčší poľnohospodársko potravinový park - FICO: nečítať ako Fico :) , ale fiko (figa po taliansky). Spiatočný lístok (ritorno e andata) sme si kúpili v bistre vedľa nášho hotela. Cena bola 7 EUR a priamo do areálu chodí špeciálny FICO bus, ktorý chodí spred hotela Mercure Bologna Centro. Cesta trvala okolo 20 min.

Už sme boli vyhladnuté, tak sme zamierili k jedlám. Vybrali sme si menu (11 EUR), ktoré pozostávalo z cestovín (napr. pesto genovese) a pohár šumivého vína. Cena bola dobrá, lebo už coperto tu nepýtali, ale to víno a rýchlosť obsluhy nevynikali. Tento park je poňatý veľmi ekologicky, čo sa mi páčilo. Taniere boli z recyklovateľného papiera a aj vidlička z recyklovateľného plastu. Dali sa tu nakúpiť všakovaké dobroty (rôzne cestoviny, šunky, vína, kozmetika, kvety,...) Ďalší zaujímavý nápad bol ten, že návštevníci parku si mohli zapožičať bicykle, ktorými to bolo možné celé rýchlejšie preskúmať a aj nakupovať bolo jednoduchšie lebo mali pripevnené košíky :)

Večer sme sa opäť vybrali do ulíc a hľadali sme miesto, kde by sme mohli nasýtiť naše vyhladnuté žalúdky. Na ulici Via Oberdan sme našli veľmi zaujímavé miesto - LA PROSCIUTERIA. Malý tanier pre 2 osoby stál 10 EUR, veľký tanier pre 2 osoby stál 20 EUR. Bohužiaľ ale nemali voľné miesto a po uchodenom dni sme si chceli k večeri sadnúť. Nakoniec sme vyskúšali reštauráciu Scalinatella (Via Caduti di Cefalonia 5). Prvý dojem nebol nebol veľmi dobrý (podivná toaleta bez svetla), ale tento podnik príjemne prekvapil. Je to cenovo dostupná reštaurácia s dobrým personálom. Čašník nám padol do oka, tak sme sa rozhodli tento podnik vyskúšať (z jednej reštaurácie sme radšej ušli, lebo nás čašník privítal veľmi nevrlým výrazom a dlho nás neprišiel nikto obslúžiť). Tip (coperto) bol síce o niečo vyšší - 2 EUR na osobu, ale ceny jedál boli celkom nízke. Moje torteliny s maslom a šalviou (tortelloni burro a salvia) stáli len 7 EUR a boli veľmi fajné :)

3. deň sme si spravili výlet do Florencie, ale o tom asi v inom blogu :) Posledný deň sme sa ešte chceli ocitnúť v Benátkach :) Ako je to možné? Umožňuje to zaujímavá ulica Via Piella, kde sa nachádza zázračné okno do Benátok - Finestrella. Potom sme zamierili hľadať štvrť Quadrilatero, aby sme si vychutnali tú pravú domácu atmosféru. Všade rozvoniavali šunky, syry, krásne kvety. Uchvátili nás čerstvé ryby, morské plody, úžasne vyzerajúca zelenina a ovocie. Trochu sme vtedy ľutovali, že sme bývali v hoteli, pretože z takýchto kvalitných surovín by sa oplatilo variť :) V tejto štvrti sú aj zaujímavé podniky, ale sme už nestihli žiaden vyskúšať :( Možno nabudúce :)

bottom of page